MKB loopt 65 miljoen euro mis…

Medisch Centrum de Poort: Levensbelangrijke communicatie
22 mei 2015
Sailor telecom & ict ook in 2016 gecertificeerd UNIFY partner!
30 november 2015
Toon alles

MKB loopt 65 miljoen euro mis…

Nederlandse mkb-organisaties laten vele miljoen euro’s aan potentiële kostenbesparingen liggen omdat ze zich niet goed oriënteren op mobiele-telefoniecontracten. De helft van bedrijven tot 500 medewerkers maakt geen kritische vergelijking tussen mobiele contracten bij afloop van het bestaande contract. Een derde van de kleinere (soho) organisaties controleert zijn facturen niet frequent. Deze organisaties gebruiken vaak ook geen gespecialiseerde tussenpersoon. Dat blijkt uit een onderzoek van Telecompaper in samenwerking met Partners in Telecom in mei 2015.

In het kader van het onderzoek zijn bijna 500 bedrijven in het soho (small home small office, 1-10 medewerkers), kleine (11-50) en (middel)grote (51-499) segment ondervraagd. Uit analyses van Partners in Telecom blijkt dat 75 procent van alle ondervraagde bedrijven een besparing op mobiele kosten misloopt. Wanneer dat wordt gecombineerd met het onderzoek van Telecompaper, blijkt dat alle soho-, kleine en (middel)grote organisaties samen op jaarbasis een bedrag van 65 miljoen euro kunnen besparen. Bij het aflopen van het bestaande mobiele contract gaat één op de tien bedrijven direct weer in zee met de bestaande aanbieder, zonder te kijken naar wat andere operators aan vergelijkbaar aanbod hebben. Nog eens 40 procent maakt alleen een snelle vergelijking, om op basis hiervan een nieuw contract te tekenen.

Weinig zicht op mobiele kosten

Mobiele kosten frequent controleren, gebeurt ook te weinig. 17 procent van de (middel) grote bedrijven stelt zijn facturen voor mobiele telefonie minder dan eens per kwartaal of zelfs nooit te controleren. Bij soho-bedrijven ligt dit zelfs op een op de vier (42%). Het gaat dan vooral om het controleren van surplus aan dataverbruik (buiten de bundel-gebruik) en het voeren van (privé)gesprekken. Bedrijven lijken geld te kunnen besparen door flexibele abonnementen tussentijds bij te stellen. Wanneer facturen wel gecontroleerd worden, dan is dat vooral mensenwerk. Zo controleert in de helft van alle kleine bedrijven een medewerker zelf de facturen. Ook operators laten een steek vallen. Minder dan een kwart van de bedrijven wordt door hun eigen provider geïnformeerd over opvallend belgedrag of datagebruik.

Tussenpersonen nog niet veel gebruikt

Veel bedrijven kiezen ervoor om zelf actie te ondernemen als hun huidige contract afloopt. 90 procent gaat zelf aan de slag met het vergelijken van offertes. Uit het onderzoek blijkt dat (middel)grote bedrijven verwachten dat één persoon ruim twee weken fulltime (80 uur) kwijt zal zijn aan het overstaptraject. Dit gaat van het opvragen van offertes tot het voorprogrammeren van nieuwe telefoons. Een klein bedrijf verwacht hier gemiddeld 30 uur mee bezig, een soho bedrijf 20 uur.Ongeveer 10 procent van de bedrijven zet een tussenpersoon aan het werk voor een volgend contract. Het contact met de tussenpersoon vervangt dan (een deel van) het offerte- en implementatietraject. Voor een (middel)groot bedrijf kan het uitbesteden van het gehele traject gemiddeld een besparing van ruim 65 uur opleveren. Voor een klein bedrijf komt dat uit op een besparing 20 uur, terwijl een soho-bedrijf bijna twee volle werkdagen (15 uur) bespaart. KPN belangrijkste aanbieder. Wat in het onderzoek ook naar vorenkomt, is dat bedrijven voornamelijk zakelijke mobiele contracten aangaan met de grote landelijke providers. KPN neemt bij zowel SOHO, kleine als (middel)grote bedrijven de belangrijkste positie in. Vodafone blijkt na KPN vooral populair bij (middel)grote bedrijven. Waar Telfort dit is voor soho bedrijven. Hoe meer medewerkers het bedrijft telt, hoe hoger het percentage zakelijke operators waar een mobiel abonnement wordt afgesloten.